In de winter al zomerse shots van je producten?
Laat je producten met mij mee reizen naar Tenerife! Lees meer.

Inspireer je klant met Lifestyle Productfotografie

Interieur Fotografie

Net gestart met een eigen webshop? Dan staat ‘goede foto’s van je producten’ waarschijnlijk hoog op je lijstje. De meeste webshops beginnen met packshot productfoto’s. Dat zijn foto’s met een egale witte achtergrond waar de producten zo goed en duidelijk mogelijk gepresenteerd worden. Packshots zorgen niet alleen voor een professionele en vertrouwde uitstraling, ze helpen ook je klant een goed beeld te krijgen van het product. De kans op retouren wordt daardoor veel minder. Win win dus!

Wil je nog meer conversie voor je webshop? Overweeg dan eens om ook lifestyle productfoto’s te laten maken. Lifestyle productfoto’s zijn foto’s gemaakt in een sfeervolle omgeving. Je zorgt ervoor dat producten zo aantrekkelijk mogelijk op de foto komen door aan je klant te laten zien hoe het product in een sfeervolle ruimte staat. (en natuurlijk waarvoor je het kunt gebruiken in geval van accessoires zoals tassen, sieraden, kleding etc). Je inspireert je klant dus met een levensstijl. 

Denk bijvoorbeeld aan een vaas, lamp of meubelstuk in een mooi gestyled interieur, of een model met sieraden, tassen of een leuke outfit.

Je kan het zien als een soort ‘actie’ foto om te inspireren. Door het product te plaatsen in een omgeving waarin het wordt gebruikt helpt je jouw klant met hun verbeelding en kunnen ze het product makkelijker bij hun thuis zien staan. Het kan je klant dat extra zetje geven om toch over te gaan tot een aankoop.

Productfoto’s voor social media

Ook zijn sfeervolle productfoto’s veel leuker om te delen op social media en zullen jouw klanten je sneller volgen. Denk maar eens aan welke webshops jij zelf volgt op social media, dat zullen de accounts zijn waar jij inspiratie uit haalt – op wat voor manier dan ook – en niet de accounts die alleen spammy hun producten delen.

Wat kan je met lifestyle productfoto’s?

Verder kan je lifestyle productfoto’s natuurlijk perfect gebruiken voor websitebanners op de homepage maar ook op de productpagina’s. Of voor campagne-uitingen tijdens het adverteren. Je kunt lifestyle productfoto’s gebruiken voor je brochure, je catalogus, flyers, posters.. noem maar op!

Denk er dus aan dat goede lifestyle productfoto’s multi-inzetbaar zijn voor zowel social media, drukwerk en online-uitingen op je website!

Helaas zie ik dat nog wel eens fout gaan. Een voorbeeld: een klant vraagt of ik sfeervolle productfoto’s wil maken van hun producten, ze wil dat de foto’s allemaal vierkant (1:1) zijn. Vierkanten foto’s zijn goed te gebruiken als productfoto bij de shoppagina. Ze zijn eventueel ook handig voor op instagram (al zijn daar de beeldverhoudingen 4:5 of 9:16 ook aan te raden).

Het grote nadeel van vierkanten foto’s is dat je ze niet meer kan gebruiken voor een banner op de website. Je kunt ze eventueel nog wel inzetten op drukwerk, maar de grafisch ontwerper is altijd gebonden aan de vierkante verhouding want er is bijna geen ‘snij-ruimte’ over op de afbeelding. Hierdoor verlies je creativiteit en diversiteit in je beeld, en dat is zonde.

Welk formaat productfoto’s voor je webshop?

Daarom adviseer ik om altijd diverse foto’s te laten maken van je producten; zowel in portret (staand) als landscape (liggend) formaat, maar ook close-up, total shot en banner foto’s. Zo investeer je niet alleen in productfoto’s voor je webshop, maar het betekent dat je ook gelijk op heel veel andere plekken goede foto’s hebt.

Welke productfotografie is geschikt voor mijn bedrijf?

Benieuwd wat ik voor jou kan doen? Ik denk graag met je via een vrijblijvend adviesgesprek of download mijn gratis e-guide.